Noutăți


TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE MUNCA LA ÎNĂLȚIME!
28.01.2016

     Munca la înălțime reprezintă o condiție de muncă particulară, prevăzută în cadrul HG nr. 355 din 2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor.

De la bun început vom sublinia faptul că lucrătorii care desfășoară activități ce presupun lucrul la înălțime trebuie să fie apți pentru aceste activități care, în esența, prezintă un grad ridicat de pericol pentru ei și pentru alți participanți la procesul de muncă care, intr-un fel sau altul, sunt expuși pericolului de cădere de la înălțime.

Nu se permite încadrarea în muncă pentru lucru la înălțime a lucrătorilor cu vârstă mai mică de 18 ani sau mai mare de 55 de ani.

Lucrul la înălțime trebuie să țină cont de 5 reguli importante:

1. Să fie respectate toate condițiile necesare siguranței lucrătorilor

2. Lucrătorii să fie instruiți înainte de începerea lucrului la înălțime, de câte ori este nevoie pentru a urma procedurile în mod corect.

3. Lucrătorii să fie echipați în mod corespunzător pentru lucrul la înălțime.

4. Echipamentele individuale de protecție să fie corespunzătoare pentru lucrul la înălțime și să fie testate înainte de fiecare purtare. Nu se vor accepta echipamente deteriorate sau nesigure. Testarea echipamentului nu durează o veșnicie și asigură sănătatea și securitatea lucrătorului.

5. Lucrul la înălțime nu este permis lucrătorilor cu vârste mai mici de 18 ani sau mai mari de 55 de ani.

6. Lucrul la înălțime trebuie să se desfășoare numai sub supraveghere. Persoana care supraveghează lucrarea trebuie să ia toate măsurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentării și îmbolnăvirii lucrătorilor.

     Angajatorii și responsabilii SSM trebuie să tină cont de faptul că încadrarea și repartizarea lucrătorilor pentru lucrul la înălțime se realizează în mod obligatoriu pe baza avizului medical eliberat în urma unui examen medical prin care trebuie verificate aptitudinile și capacitățile neuropsihice necesare lucrului la înălțime.

     Lucratorii vor fi admiși pentru lucrări la înălțime doar în situația în care prezintă viza medicală cu mențiunea expresă "apt pentru lucrul la înălțime". Aceasta mențiune va fi înscrisă în fișa de aptitudine.

Obligațiile

• Conducătorul locului de munca are obligația de a lua măsuri pentru informarea lucrătorilor asupra pericolului reprezentat de căderea de la înălțime.

• Toți lucrătorii la inălțime au obligația de a purta în permanență echipament individual de protecție specific cât timp desfășoară astfel de activități.

• Toți cei care lucrează în condițiile lucrului la înălțime, indiferent de domeniul de activitate, vor purta echipamente individuale de protectie specifice eliminării pericolului căderii în gol. Nu se vor utiliza echipamentele individuale de protectie nestandardizate, contrafăcute, neomologate, deteriorate, netestate dinamic corespunzător.

• Este interzisă utilizarea echipamentelor individuale de muncă nestandardizate.

• Nu uităm faptul că toți lucrătorii la înălțime sunt obligați să poarte casca de protecție. La fel vor purta și îndrumătorii procesului de muncă atunci când iși desfășoară activitatea în condiții de lucru la înălțime.

Pentru mai multe informații click AICI !

http://legislatiamuncii.manager.ro/a/20357/ssm-tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-munca-la-inaltime.html