Noutăți


Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele!!!
25.04.2016

La Bruxelles în data de 15.04.2016 fost lansată o campanie europeană, intitulată “Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele

Campania scoate în evidență importanța prevenirii riscurilor pe întreaga durată a carierei unei persoane atât din punct de vedere social cât și economic.

Obiectivele campaniei:

  • promovarea muncii durabile și îmbătrânirea în condiții bune de sănătate chiar de la începutul vieții profesionale;

  • evidențierea importanței măsurilor de prevenție pe tot parcursul vieții profesionale;

  • sprijinirea angajatorilor și lucrătorilor (inclusiv în microîntreprinderi și în întreprinderile mici) prin furnizarea de informații și de instrumente de gestionare a securității și sănătății în muncă în contextul îmbătrânirii forței de muncă;

  • facilitarea schimburilor de informații și de bune practici.

 

Campania reamintește că lucrătorii mai tineri de astăzi sunt lucrătorii în vârstă de mâine.

 

“Trebuie să începem să răspundem acum nevoilor viitoarelor locuri de muncă și ale viitorilor lucrători ai Europei.

Abordarea problemelor de sănătate ale unei forțe de muncă în curs de îmbătrânire sporește productivitatea la locul de muncă. Acest lucru este benefic atât pentru lucrători, cât și pentru întreprindere.”

 

Dintre opiniile experților:

  • Reprezentantul Președinției olandeze a Uniunii Europene, Lodewijk Asscher:

 … trebuie să stimulăm angajatorii și lucrătorii să investească în capacitatea de inserție profesională. La urma urmei, dacă apelăm la puterea oamenilor, vom avea întotdeauna cele mai bune rezultate. Li se insuflă energie, indiferent de vârstă. Aici, se aplică fără niciun dubiu conceptul de „ciclu de viață”. Cu cât începeți mai repede, cu atât mai sănătoși și plini de viață rămâneți și cu atât mai bine puteți face față schimbărilor. Deoarece locurile de muncă de azi s-ar putea să nu existe în viitor sau ar putea fi foarte diferite de cele din prezent. Prin urmare, este important să nu așteptați până când se va întâmpla acest lucru, ci să vă pregătiți în mod corespunzător în timp util.”

  • Sedlatschek, directorul EU-OSHA, a subliniat oportunitatea comercială a acestui subiect de campanie:

„Prin accentul pus pe munca durabilă pe tot parcursul vieții active, nu numai că toți lucrătorii își pot proteja mai bine sănătatea, ci și companiile sunt susceptibile să obțină avantaje majore. Lucrătorii sănătoși sunt lucrători productivi, iar lucrătorii productivi sunt esențiali pentru orice organizație eficientă: este o situație reciproc avantajoasă. 

 

(Sursa: www.osha.europa.eu)