Noutăți


Ce faci într-un incendiu?
19.07.2016

1. Verificați ușile închise dacă sunt fierbinți, înainte de a le deschide.

2. Dacă trebuie să treceți prin spații în care ușile sunt închise, verificați cu dosul mâinii partea de sus a ușii, clanța și spațiul dintre ușă și cadrul ușii.

3. Nu folosiți niciodată palma sau degetele pentru a face această verificare!

 - Daca ușa e fierbinte: nu o deschideți; încercați să ieșiți pe o fereastră.

                Dacă nu puteți ieși din casă:
                     - etanșați spațiile din jurul ușii, inclusiv gaura cheii, împotriva pătrunderii fumului                         de incendiu.
                    - deschideți fereastra încăperii în care vă aflați și strigați după ajutor.                                                       Rămâneți în cadrul ferestrei până la sosirea pompierilor.

 - Dacă ușa e rece: deschideți încet ușa și asigurați-vă că incendiul și/sau fumul de incendiu nu blochează căile de evacuare.

4. În cazul în care căile de evacuare sunt blocate, închideți imediat ușa și căutați o altă posibilitate de evacuare (de ex. o fereastră, dacă e posibil).

5. Dacă evacuarea este posibilă, ieșiți imediat din casă și închideți ușile în urma dumneavoastră. Mergeți cât mai aproape de podea. Nu vă întoarceți în casă pentru a vă lua obiecte considerate importante. Viața dumneavoastră este mai de preț.

6. Când ați ajuns în exterior, sunați la 112.

ATENȚIE !

Un incendiu de grăsime NU se stinge cu apă; recipientul în care s-a produs incendiul se acoperă cu un capac sau cu o cârpă umedă.
 

Dacă vi s-au aprins hainele, vă acoperiți fața cu mâinile, vă așezați la pământ și vă rostogoliți stânga-dreapta până ce se stinge focul. Nu alergați! Astfel, întețiți focul.

 

Fii preventiv… după accident e târziu!